FAQ’s

Hoeveel moet ik kunnen lopen op het weekend?

We gaan ervan uit dat je basis conditie in orde is. Je kan een behoorlijke afstand (+20km) wandelen met je backpack. Je kan een minuut planken. Je hoeft zeker niet plots een fitness abonnement te gaan kopen, maar zorg dat je conditioneel in orde bent. Ga regelmatig eens wandelen met je rugzak en trek je wandelschoenen vast een dag aan.
Er zijn zestigers die het je voor gedaan hebben, dus jij kan het vast ook!

Waarom kost het weekend zo veel?

Je krijgt veel meer dan alleen een weekendje weg. Denk onder meer aan:
– startdag en terugkomdag
– verzekering (uitgebreide survival)
– vervoer binnen het weekend
– uitgebalanceerd voedselpakket met kwalitatieve producten 
– grondige voorbereiding van het weekend door een ervaren team

Voor de rest investeer je ook een stukje in onze organisatie. We geloven in een organisatie die op lange termijn honderden mannen kan bereiken, daar draag je aan bij.

Hoe zit het met de paklijst?

Enkele weken voor de startdag lanceren we de paklijst. Zorg dat je alles meehebt wat daarop staat, maar ook niet méér! Vermijd overbodig gewicht en probeer zaken te lenen van vrienden of kennissen. Veel dingen gebruik je maar één keer en het is te zot om dat aan te schaffen.
We zien ieder jaar mannen die een hoop méér mee hebben dan op de lijst staan. Dit is echt niet nodig.

Ik volg een speciaal dieet. Kan dat op het weekend?

We proberen in de mate van het mogelijke rekening te houden met je dieet. Geef dit aan bij je inschrijving. Wij nemen contact met je op. Heb je 1 week voor het weekend niets van ons gehoord, neem dan contact met ons op. 
We willen supergraag rekening met je houden, maar wees alsjeblieft op tijd met dit te communiceren. 
Wij houden rekening met medische allergieën, niet met luxe-dieten. 🙂

Mag ik aanvullend voedsel meenemen?

Daar kunnen we heel kort in zijn: NEEN. Je zal dit ook niet nodig hebben.

Is de startdag verplicht?

Ja. We geven heel wat cruciale informatie die je echt wel moet meehebben voor het weekend. Dat gaat over tips en tricks tot de paklijst. We geven ook al een aanzet voor het thema. Indien je een goede reden hebt om niet te komen, neem dan contact met ons op.

Waar moet ik precies zijn voor de start van het weekend?

Dat hoor je op het allerlaatste moment. We zorgen dat je achteraf ook weer gewoon bij je auto geraakt. Probeer zoveel mogelijk te carpoolen!

Is het weekend een fysieke afmattingsproef?

Het is NIET de bedoeling om een weekend af te zien. Het is NIET onze bedoeling om je “te breken”. In principe kan praktisch iedereen mee.

Je zal wél 72 uur fysiek bezig zijn. Je zal daarbovenop ook nog eens mentaal uitgedaagd worden. Het belangrijkst om te weten is dat je nooit alleen staat: je hebt een team dat je kan opvangen en dat deze reis samen met je maakt.

Tijdens het weekend zal je heel wat kilometers afleggen en andere fysieke uitdagingen zullen ook niet uit de weg gegaan worden. Het is goed om conditioneel in orde te zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Ga eens joggend naar de bakker of plank een minuut voor je je bed opzoekt. Zet de televisie af en ga een avond met vrouw en kinderen zwemmen in je lokale zwembad!

Wat met mijn gezondheid? Is er een dokter mee?

Luister naar je lichaam! Neem – zeker in de week vóór het weekend – ook voldoende rust! Bij het trainen las je voldoende rustdagen in, zo voorkom je blessures. Ga niet voor een marathon trainen als je nog nooit gelopen hebt zonder je huisarts te raadplegen!

Bij duursporten (en daar mag je het weekend ook onder rekenen), is je voeding van essentieel belang. Je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om een topprestatie neer te zetten. Wij zorgen op het weekend voor een gebalanceerde voeding, die voldoende calorieën voorziet om het weekend aan te kunnen.

Merk je tijdens het trainen dat je terugkerende klachten hebt, zoals hoofdpijn, desoriëntatie, zwakheid,… raadpleeg dan een dokter.

We zien elk jaar mannen met blaren. Een veelvoorkomend maar te vermijden probleem. Loop je schoenen voldoende in! Kom niet met nieuwe schoenen naar het weekend! Gebruik eventueel blarenpleisters of vaseline als je steeds op dezelfde plekken blaren krijgt. Langzaam opbouwen en niet te veel ineens wandelen is en blijft de beste methode om blaren te vermijden.

Een dokter is niet mee op het weekend. Wel zijn er verschillende begeleiders mee die ervaring EHBO-ers zijn, en specifieke opleiding hebben gehad voor EHBO tijdens survival.

Kan ik mijn GSM opladen en/of het thuisfront verwittigen?

Neen. Als je de paklijst goed bekeken hebt, zie je dat je GSM niet erop staat.

We willen heel bewust tijd apart zetten tijdens het weekend. Een GSM of andere elektronische toestellen leiden de aandacht af van wat we willen doen. Deze zijn dus niet welkom op het weekend.

Indien het thuisfront jou nodig heeft voor een overmacht situatie, kunnen zij steeds de verantwoordelijke van het weekend contacteren (je krijgt zijn coördinaten vlak voor het weekend). In samenspraak met de weekendleiding en het bestuur van 4MBE zullen we dan op het weekend gepaste maatregelen nemen zodat jij je taak in je gezin kunt vervullen.